Lättare tala om kränkningar efter metoo
Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har lämnat riksdagen efter anklagelser om upprepade kränkningar av moderata riksdagskvinnor.
Enligt en av de utsatta, Cecilie Tenfjord Toftby, handlar samtliga fall om att Erlandsson lagt en hand på kvinnornas lår vid måltidssammanhang. Händelserna ska ha skett under 2016 och 2018. Efter att en av politikerna informerat moderaternas gruppledare Tobias Billström i höstas trädde en annan kvinna fram. Efter det ska ytterligare två personer ha utsatts.
””
Uppmanas att agera
Att metoo-rörelsen har ökat medvetenheten och handlingskraften inom organisationerna, anser även organisationspsykologen Lars Einar Engström som arbetat med jämställdhetsfrågan inom näringsliv och organisationer under 15 år.
””
Före metoo-rörelsen löste man vanligen den här typen av problematik genom att flytta på de utsatta kvinnorna. I dag är det mindre vanligt. I stället uppmanas medarbetare att rapportera om man ser eller hör något som kan tyda på att kvinnor utsätts för tafsning eller andra trakasserier. Medvetenheten hos organisationerna om att problemet existerar inom väggarna har ökat markant, säger han.
Centerpartiets gruppledare Anders W Jonssons beslut att be Erlandsson att avgå var helt rätt, anser Engström.
Dolda maktstrukturer
””
Enligt Engström förekommer kränkningar mot kvinnor inom alla sektorer. Och politiken är ingen fredad zon.
Lina Stenberg, företrädare för S-kvinnor Stockholm, och grundare av uppropet #imaktenskorridorer, håller med.
””
Att fler unga tjejer hoppar av politiken än vad unga killar gör kopplar hon till att många faktiskt utnyttjas av män i maktpositioner.
Ökad medvetenhet
””
Nyheten om Eskil Erlandssons avgång ser hon som ett tecken på att metoo-uppropet fortfarande lever.
””
Att många väljer att inte polisanmäla ofredanden, trots att det kan handla om olagligheter, tror hon handlar om lojalitet trots att man kanske tillhör olika partier.
””
TT