Annons
Nyheter

Livsfarlig båtresa enda alternativet

Ferass Hassan är en av hundratusentals människor som flytt med sina familjer över Medelhavet för en fristad i Europa. Han visste att båtresan var livsfarlig, men hade inget alternativ. - Jag tänkte att det var bättre att dö på havet, än av en bomb, säger han. Vattnet stänker och vinden är hård.(TT)
Publicerad 7 september 2015
Ferass Hassan är en av hundratusentals människor som flytt med sina familjer över Medelhavet för en fristad i Europa. Han visste att båtresan var livsfarlig, men hade inget alternativ. - Jag tänkte att det var bättre att dö på havet, än av en bomb, säge

Vattnet stänker och vinden är hård. Människor i färgglada regnkläder sitter tysta i den överfulla träbåten som syns i videofilmen som Ferass Hassan har sparat i sin mobil. Filmen är ett minne från de där dygnen som han egentligen bara vill glömma. Hela hans familj; fru, barn, föräldrar och syster fanns med på träbåten där 140 människor trängdes.

Riskerar livet

””
Annons

Stämningen var tryckt. Småbarn grät och de flesta av passagerarna kräktes när den mintfärgade träbåten tog sig fram över de stora vågorna. En äldre man med lågt blodsocker började bli allt svagare och tröttare, liksom de flesta andra på båten.

””

Fram till den 1 september i år har mer än 350 000 människor riskerat sina liv genom att korsa Medelhavet i hopp om en fristad i Europa, visar siffror från Internationella migrationsorganisationen (IOM).

"Vi hade tur"

Ferass Hassan och hans familj betalade 1 500 dollar, motsvarande drygt 12 500 kronor, per vuxen för båtresan från Libyen till Taranto i Italien. Barn under sex år åkte med gratis. Efter 18 timmar i den skrangliga båten blev de upplockade av ett oljefartyg och därefter överlämnade till den italienska marinen som körde dem i land.

””

Efter några dagar fortsatte resan genom Europa i en husbil med övertäckta fönster som smugglarna arrangerat. De vägrade berätta vilka länder bilen körde igenom.

””

Väntar ännu

Två dygn senare anlände familjen till Malmö och ansökte om asyl den 14 september 2014. Det har snart gått ett år, men än har inte familjen fått besked om den ska få stanna i Sverige.

För att kunna hjälpa andra i samma situation är Ferass Hassan volontär i Röda korsets mottagning för nyanlända, migranter och papperslösa i Skärholmen i södra Stockholm. Här kan man tvätta kläder, ta en dusch, äta en macka eller bara få sällskap. Många har en liknande historia som Ferass Hassan som jobbade som ingenjör i Libyen i 14 år innan han kom till Sverige.

””

Det senaste året har mest handlat om att vänta på besked från Migrationsverket, men han vill bara börja sitt nya liv. Han pekar mot grannhusen som syns genom fönstret.

””

Totalkaos i Libyen

Annons

Libyen, där han bott hela sitt liv, har glidit allt närmare totalt kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades för fyra år sedan. Tungt beväpnade rebellgrupper strider om kontrollen och landet har två rivaliserande regeringar. I det kaos och maktvakuum som råder har extremistgruppen Islamiska staten (IS) vuxit sig allt starkare. Landet hade fallit samman när Ferass Hassans familj till slut bestämde sig för att fly från hemstaden Benghazi.

””

I sin mobil har han en film som visar sönderbombade byggnader när han kör igenom sin tidigare hemstad bara några veckor innan familjen sålde allt och drog.

Stad i ruiner

””

Huvudstaden Tripolis flygplats var förstörd när familjen till slut bestämde sig för att fly och göra den livsfarliga båtresan över Medelhavet. Rutten de tvingades välja är den dödligaste vägen över havet. Där har nästan 2 600 migranter redan omkommit i drunkningsolyckor i år.

””

Ferass Hassan är född och uppvuxen i Libyen, men familjen är palestinier och har därför inget land att återvända till om de inte får asyl i Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons