Annons
Nyheter

Löfven: Dags att lagstifta om samtycke

Regeringen tänker lägga fram förslag om en samtyckeslagstiftning. - Det finns olika uppfattning om det men vi vill ha det, säger statsminister Stefan Löfven till TT. Men flera tunga juridiska instanser avråder från förslaget.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Av de drygt 80 remissinstanser som har svarat på Sexualbrottskommitténs förslag är många positiva och välkomnar förslaget att det i lagen ska framgå att det är frivilligt att delta i en sexuell handling. Till dessa hör bland andra Polisen, Socialstyrelsen, Diskrimineringsombudsmannen, RFSU samt en rad intresseorganisationer.

Även bland de instanser som avstyrker välkomnas grundprincipen, men flera, däribland Svea hovrätt, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet, avråder från förslaget att frivilligheten på något sätt ska ha kommit till uttryck. Det riskerar att dels leda till ökat fokus på målsäganden, dels skapa osäkerhet kring vad som är straffbart och inte.

Annons

Svårt i praktiken

””

Statsministern är medveten om invändningarna.

””

Många tvekat

Vid ett offentligt möte på sin resa i Sverige svarade han på en publikfråga.

””

Exakt när ett förslag kommer från regeringen är oklart. Det finns inte med på regeringens förteckning över propositioner som ska lämnas till riksdagen före hösten. Enligt justitiedepartementet är avsikten att lämna ett förslag före årsskiftet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons