Nyheter

Malmö stad kräver miljoner efter SFI-fusk

Malmö stad kräver utbildningsföretaget Astar på 7,6 miljoner kronor. Orsaken är att bolaget lämnat en felaktig personalredovisning och haft för få lärare i samband med sin SFI-undervisning, skriver kommunen i ett pressmeddelande.(TT)
Publicerad 9 april 2018

Malmö stad kräver utbildningsföretaget Astar på 7,6 miljoner kronor. Orsaken är att bolaget lämnat en felaktig personalredovisning och haft för få lärare i samband med sin SFI-undervisning, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt en analys som Astar själv genomfört så hade bolaget elva heltidstjänster i oktober - mot de 30 heltidstjänster som utlovades i upphandlingen av svenska för invandrare. Samtidigt har Astar fakturerat för alla utlovade tjänster, vilket motsvarar de 7,6 miljoner som Malmö nu kräver tillbaka.

Utöver det kräver kommunen också att bolaget redovisar korrekta personallistor, samt att de villkor som man kommit överens om rörande 65% lärarbehörighet genast genomförs.

På kort tid har två stora utbildningskoncerner erkänt att de lämnat oriktiga uppgifter om andelen behöriga lärare inom SFI-undervisningen i Malmö. Utöver Astar, dotterbolag till Thorengruppen, så rör fusket Hermods, dotterbolag till Academedia.

TT