Nyheter

Måndrömmar för nästa svenska astronaut

Som biolog har hon studerat djur i extrema miljöer som Antarktis och Himalaya. Men Jessica Meir har siktet inställt på ännu mer extrema platser. - Drömmen är att åka till månen, säger 39-åringen, som om några år kan bli nästa svensk i rymden.(TT)
Publicerad 8 december 2016

I dagarna är det exakt tio år sedan som Christer Fuglesang blev förste svensken i rymden. Det är med anledning av det tioårsjubileet som nästa rymdsvensk, Jessica Meir, är på ett kort Sverigebesök.

Den 39-åriga svensk-amerikanskan har visserligen inte fått något datum för sin rymdfärd än, men efter en tuff utbildning på Nasa är det egentligen mest en tidsfråga.

””
””

Svenska rötter

Vi tar den svenska kopplingen först. Pappa Josef är från början israel, men mamma Ulla-Britt är från Västerås. Jessica Meirs två äldre systrar är också födda i Sverige, även om hon själv föddes först efter familjens flytt till USA. Däremot, påpekar hon, är hon både svensk och amerikansk medborgare.

Så även om det sitter en amerikansk flagga på den vänstra axeln av hennes Nasa-jacka hoppas hon kunna sätta lite blågul prägel på den kommande rymdresan också.

””

Livslång dröm

Vägen till Nasas astronaututbildning gick via bland annat en doktorstitel i marinbiologi. Utöver djupdykande kejsarpingviner och sjöelefanter i Antarktis har hon exempelvis intresserat sig för stripgäss, som klarar både extrema temperaturer och syrefattiga, höga höjder när de korsar Himalaya. Inte helt olikt de olika påfrestningarna som människokroppen utsätts för under rymdfärder med andra ord.

Men det är ändå att själv få åka upp i rymden som varit den stora drömmen så länge Jessica Meir kan minnas. När hon som liten blev ombedd att rita sig själv som vuxen, ritade hon sig själv på månen.

De drömmarna finns i högsta grad kvar, även om det troligtvis först blir en resa upp till den internationella rymdstationen ISS.

””
””

TT