Annons
Nyheter

Roslings död "stor förlust för världen"

Människor i många länder berörs av beskedet om professor Hans Roslings död. En stor förlust för Sverige och världen, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning. Hans Rosling har haft väldigt stor betydelse, tycker Hellmark Knutsson.(TT)
Publicerad 7 februari 2017

Hans Rosling har haft väldigt stor betydelse, tycker Hellmark Knutsson.

””

"Saker går framåt"

Annons

Francisco Contreras är ordförande i Solidaritetshuset, en organisation som samlar en rad solidaritetsgrupper. Han säger till TT att Hans Rosling "betydde enormt mycket för oss".

””

Han tycker att Hans Roslings kritik av folkbildningen och mediernas roll var viktig.

””

"Pedagogisk finess"

På Twitter flödar kommentarerna efter nyheten om Hans Roslings bortgång. De är skrivna på bland annat norska, danska, tyska och spanska - och givetvis engelska och svenska.

En av dem kommer från Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström:

"Så sorgligt att Hans Rosling lämnat oss, en otroligt kunnig och pedagogisk person som kämpade för en bättre värld med fakta och humor", skriver Malmström.

"Med pedagogisk finess gjorde han vetenskapen mer folklig. Han förmedlade hopp och möjligheter om en bättre värld", skriver Centerledaren Annie Lööf.

"Moraliska kvaliteter"

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra twittrar också om saknaden efter Hans Rosling:

"Många tankar till familjen, men även stort tomrum i debatten efter Hans Rosling. Som kunde göra vad som helst begripligt för vem som helst."

Annons

Tidigare moderatledaren Carl Bildt skriver att "i en tid av tvivel och pessimism, gjorde Hans Rosling världens mänskliga framsteg levande för miljoner".

"En man med extraordinära pedagogiska och moraliska kvaliteter med ännu mycket ogjort har lämnat oss", twittrar Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund.

"Dyrbar för världen"

Men långt ifrån bara svenskar minns Rosling. Bill Gates, grundare av Microsoft, har ofta med hustrun Melissa lyft fram honom som en av sina favoritföreläsare.

"Hans Rosling var en god vän och en lysande pedagog. Han lyckades ge liv åt fakta och han hjälpte människor att se de framsteg vi ofta förbisåg. Vi är djupt bedrövade över förlusten", skriver paret Gates i ett mejl till TT.

"Hjärtskärande nyheter om Hans Roslings död. Han var dyrbar för hela världen. Hans föreläsningar fick miljoner att tänka annorlunda. Vi kommer att sakna honom fruktansvärt mycket", skriver Chris Anderson, chef för TED. Det var för nätverket TED Talks som Hans Rosling gjorde några av sina uppmärksammade föreläsningar.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato och tidigare statsminister i Norge, twittrar att "en gigant har gått bort. Hans Rosling gjorde förändring möjlig genom att dela med sig av sina extraordinära kunskaper. En vän som kommer att saknas av många."

Chelsea Clinton, dotter till Hillary och Bill Clinton, skriver på Twitter:

"Väldigt sorgliga nyheter. Hans Roslings arbete kommer att fortsätta informera och inspirera. Mina kondoleanser och tankar går till hans familj."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons