Annons
Nyheter

Allt fler använder sömnmedel

Melatonin och bensodiazepin. Allt mer sömnmedel säljs i Sverige, störst är försäljningen i Västra Götaland. Förra året såldes nästan 200 miljoner dygnsdoser sömnmedel i landet, visar statistik från e-hälsomyndigheten. Det motsvarar 53 dygnsdoser per tusen invånare och dag.(TT)
Publicerad 2 februari 2017

Förra året såldes nästan 200 miljoner dygnsdoser sömnmedel i landet, visar statistik från e-hälsomyndigheten. Det motsvarar 53 dygnsdoser per tusen invånare och dag.

””

Mest sömnmedel såldes i Västra Götaland med 60 dygnsdoser. Lägst försäljning hade Östergötland med 42 dygnsdoser. I de norra länen låg antal sålda dygnsdoser på 47-53.

””
Annons

Med en dygnsdos menas vad som rekommenderas för en vuxen människa att ta per dag. Beroende på vilket medel det rör sig om kan den vara olika stor.

Den mest populära typen av sömnmedel är sådana som är besläktade med bensodiazepin, som zopiklon och zolpidem. Antal dygnsdoser som skrivs ut av detta preparat har dock legat på samma nivå de senaste åren. Det som ökar är melatonin, och det främst bland unga.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons