Nyheter

Misstänkt domkyrkotjuv häktad för häleri

En 26-årig man misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs har häktats misstänkt för grovt häleri. Vid en fräck stöt i somras stals delar av de så kallade begravningsregalierna ur domkyrkan. Föremålen är från 1600-talet och värderade till 65 miljoner kronor.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

En 26-årig man misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs har häktats misstänkt för grovt häleri.

Vid en fräck stöt i somras stals delar av de så kallade begravningsregalierna ur domkyrkan. Föremålen är från 1600-talet och värderade till 65 miljoner kronor.

26-åringen greps kort efter det att regalierna återfunnits i en soptunna som placerats på en bil i Åkersberga. Han släpptes efter häktningsförhandling i tingsrätten, men åklagaren överklagade tingsrättens beslut.

"Jag överklagade tingsrättens beslut att försätta mannen på fri fot eftersom jag anser att det är av vikt för den fortsatta utredningen att mannen är frihetsberövad. Gripandet gick lugnt till och han är nu häktad misstänkt för grovt häleri", säger åklagaren Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Devgun har tidigare sagt till TT att mannen i första hand är misstänkt för att ha medverkat till genomförandet av själva stölden.

Sedan tidigare är en 22-årig man åtalad för stölden och ytterligare en man har häktats misstänkt för häleri i samband med återbördandet av regalierna.

TT