Nyheter

Ålder ska bedömas vid asylansökan

Knän och tänder ska undersökas för att bestämma åldern på unga ensamkommande asylsökande. Testerna är frivilliga, men den som vägrar riskerar att bedömas som vuxen. Åldern ska också framöver kunna bedömas redan vid asylansökan.(TT)
Publicerad 9 september 2016

I början av nästa år räknar Rättsmedicinalverket med att börja genomföra medicinska åldersbedömningar på unga ensamkommande asylsökande. Två metoder kommer att användas: röntgenundersökning av visdomständer samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera. Åldersbedömningen kommer att bestå av två oberoende analyser som utförs av en magnetkameraklinik respektive en tandklinik.

””

Samtycke krävs

Risken att ett barn bedöms som vuxen går dock inte helt att eliminera.

””

Fortfarande kan Migrationsverket bara beställa tester om den som söker asyl frivilligt går med på det. Men den som vägrar att genomgå en medicinsk åldersbedömning löper risken att myndigheter betraktar dig som vuxen, resonerar migrationsminister Morgan Johansson (S).

””

Dagens förslag kommer inte åt problemet att vuxna personer placeras tillsammans med barn på HVB-hem eller att de går i skolan med minderåriga. Men enligt Morgan Johansson är en lagändring på gång så att åldersbedömningar kan göras tidigt i asylprocessen.

””

Tusentals bedömningar

Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i Europa. Enligt Migrationsverket bedöms tveksamheter i åldern finnas hos 70 procent av dem som vid asylansökan uppgett att de är mellan 15 och 17 år, och upp till 18 000 medicinska åldersbedömningar skulle därmed kunna behövas.

Det finns goda grunder att genomföra åldersbedömningar, anser danska utlänningsministern Inger Støjberg. Danmark, liksom flera andra nordiska länder, utför redan åldersbedömningar som i de flesta fall inte är frivilliga.

””

TT