Nyheter

Nämndeman ger sin syn på misshandelsdom

Den omtalade misshandelsdomen i Solna tingsrätt återger inte vad som låg till grund för frikännandet. Det skriver Hasan Fransson, en av de två centerpartistiska nämndemän som valde att fria mannen som stått åtalad för misshandel av en kvinna, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.(TT)
Publicerad 4 april 2018

Den omtalade misshandelsdomen i Solna tingsrätt återger inte vad som låg till grund för frikännandet. Det skriver Hasan Fransson, en av de två centerpartistiska nämndemän som valde att fria mannen som stått åtalad för misshandel av en kvinna, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Domen har väckt stor uppmärksamhet då det bland annat står att mannen friats för att hans familj "verkar vara en bra familj".

Fransson ifrågasätter att diskussionen har handlat mer om nämndemännens agerade och mindre om domarens, och han riktar skarp kritik mot hur hon har formulerat domskälen.

Domaren har tidigare sagt att hon bara skrivit det som nämndemännen anförde som grund till att mannen bör frias.

Hasan Fransson är också kritisk mot mediernas bevakning av fallet, mot tingsrätten som stängde av honom "utan att visa intresse av min syn på domen" samt mot Centerpartiet, som uteslöt honom utan att ha ställt några frågor om vad han ansåg ha skett.

TT