Nyheter

Närporträtt av Jupiter

Nya, extremt detaljerade närbilder på Jupiter, vår största granne i solsystemet, har tagits från Nasas rymdteleskop Hubble. Bilderna togs 3 april, när Jupiter var som närmast jorden - avståndet var då bara 668 miljoner kilometer - och som mest upplyst av solen.(TT)
Publicerad 7 april 2017

Bilderna togs 3 april, när Jupiter var som närmast jorden - avståndet var då bara 668 miljoner kilometer - och som mest upplyst av solen.

Gasjättens märkliga atmosfär framstår i knivskarp dager. Dess yta är uppdelad i ett antal parallella bälten i olika färger som är mer eller mindre transparenta beroende på hur mycket frusen ammoniak de innehåller.

De ljusare bältena har högre koncentrationer ammoniak än de mörka. De hålls åtskilda av hårda vindar som strömmar i motsatt riktning på olika breddgrader och kan nå en hastighet på 650 kilometer i timmen.

På bilderna syns också den säregna röda fläcken, en enorm storm som har rasat i Jupiters atmosfär i minst 150 år. Bilderna bekräftar att fläcken - som skulle kunna uppsluka en hel planet av jordens storlek - av okänd orsak minskar i storlek.

Observationerna ingår i ett större forskningsprogram med avsikten att använda Hubble för att kartlägga de yttre planeterna i solsystemet - Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.

Uranus studerades 2014, och sedan 2015 har man studerat Jupiter och Neptunus. Nästa år vänder man sig mot Saturnus.

TT