Nyheter

Nordkalksolyckan upp i hovrätten

För drygt ett år sedan fälldes en tidigare platschef på Nordkalk för grovt arbetsmiljöbrott, efter den uppmärksammade olyckan i Luleå där het frätande kalk vällde ut över fem arbetare. Nu inleds hovrättens prövning av vem som bar ansvaret för händelsen.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Det var vid rengöring av en kalkugn i Luleå i november 2011 som trycket plötsligt steg i ugnen och ett moln av het frätande kalk vällde ut över fem arbetare. En 23-årig man avled och då 19-årige Gustaf Seppelin Solli skadades svårt.

Den första mars förra året dömdes både Nordkalk och den dåvarande platschefen sedan tingsrätten funnit att olyckan med "mycket hög grad av sannolikhet" hade kunnat förhindras om han tagit sitt arbetsmiljöansvar. Påföljden för chefen blev villkorlig dom samt höga dagsböter. Ett för lågt straff, anser Gustaf Seppelin Solli.

””

Nordkalk dömdes till företagsböter på tre miljoner kronor. Företaget valde att överklaga domen, då det anser att tingsrätten felaktigt utgick från slutsatsen att Nordkalk ägde arbetsmiljöansvaret för de drabbade personerna. I själva verket rörde det sig om det ett entreprenörsförhållande, vilket har betydelse i ansvarsfrågan, menar Nordkalk.

Hovrättsförhandlingarna inleds i dag, och avslutas den 26 april med parternas slutanföranden.

TT