Nyheter

Norsk IS-rekryterare dömd till nio år

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain har dömts till fängelse i nio år för att ha försökt rekrytera personer att strida för terrorgruppen Islamiska staten (IS). Den norska rättsprocessen är unik â?? den 31-årige Ubaydullah Hussain är den första i Norden som åtalats och dömts för terrorrekrytering.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Den norska rättsprocessen är unik â?? den 31-årige Ubaydullah Hussain är den första i Norden som åtalats och dömts för terrorrekrytering.

Tingsrätten i Oslö dömde på tisdagen också en medåtalad 19-åring till fängelse i två år och tio månader. Efter att ha konverterat till islam rekryterade Ubaydullah Hussain honom att resa till Syrien för tjänst i IS:s sold.

19-åringen skulle resa över Sverige men greps på Landvetters flygplats sommaren 2015.

Åklagaren Fredrik G Ranke yrkade på tio respektive tre års fängelse för de två männen, som båda förnekade brott. De kommer sannolikt att överklaga.

Under rättegången poängterade åklagaren att Ubaydullah Hussain utnyttjat sårbara och sökande unga män och sänt flera av dem i döden, medan han själv stannat kvar i Norge.

Den norska säkerhetstjänsten PST spanade i fyra år på Ubaydullah Hussain som tidigare var frontfigur i den kontroversiella norska salafistiska gruppen Profetens Ummah. Han fälldes även bland annat för att hjälpt IS med pengar och utrustning.

Omkring 100 personer med norsk koppling har rest till Syrien på IS-resor, uppskattar myndigheterna.

TT