Nyheter

Regeringen sparkar generaldirektör

Rapporterna om brister på Svenska kraftnät blev till slut för många. Regeringen sparkar och flyttar generaldirektören Ulla Sandborgh.(TT)
Publicerad 7 februari 2019
””

Så sent som för några dagar sedan sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen hade förtroende för Sandborgh, trots att Dagens Nyheter redan då i en rad artiklar hade skrivit om missförhållanden på myndigheten.

””

Löser inget

Moderaten Lars Hjälmered är ordförande i riksdagens näringsutskott. Han anser att kärnfrågan i den nya affären och flera tidigare, som säkerhetsbristerna i Transportstyrelsen och korruption i Statens fastighetsverk, är hur regeringen egentligen styr myndigheter.

””
””

Behåller lön

Lotta Medelius-Bredhe blir tillförordnad generaldirektör och Ulla Sandborgh omplaceras till en post med generaldirektörstitel i miljö- och energidepartementet. Sandborgh hade ett förordnande till 2023 och behåller den lön och de villkor hon hade som myndighetschef.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om flera brister i Svenska kraftnäts säkerhetsskyddsarbete. Bland annat har chefer och konsulter anställts eller anlitats utan en ordentlig säkerhetsprövning. Myndigheten har också brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till känsliga it-system.

I rapporteringen har också framkommit att Ulla Sandborgh, i sin tidigare befattning som marknadsdirektör på Svenska kraftnät, ska ha anlitat en vän för konsultuppdrag.

Enligt Anders Ygeman är det den samlade bilden, inte minst det att Sandborgh inte berättat allt för regeringen, som vägt över.

Han kan inte nu se att regeringen har gjort några fel som gjort bristerna möjliga.

””

Han framhåller att myndigheten själv beställt granskning av en advokatbyrå, att myndigheten begärt att Säpo ska göra en tillsyn samt att JO ska granska de upphandlingar som kritiserats. KU-anmälan kom från Moderaterna och gäller Ibrahim Baylan, som i sin tidigare roll som energiminister, ansvarade för myndigheten.

Han ser inga egentliga likheter mellan säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen och de på Svenska kraftnät.

På frågan om det finns några skäl för regeringen att se över hur den rekryterar generaldirektörer, med tanke på vad som skett med generaldirektörerna för både Transportstyrelsen och Svenska kraftnät, säger Ygeman att det är lite för tidigt att uttala sig om det.

Tungt för regeringen?

Anders Ygeman anser också att det inte går att säga om affären är en belastning för regeringen.

””

TT