Annons
Nyheter

Ny metod att stjäla bilar oroar

Biltjuvarna ser ut att bli alltmer tekniskt avancerade. Polisen har upptäckt några fall där bilar stulits med hjälp av en särskild skannerdosa. Men bilbranschen vill tala tyst om saken, för skannerdosorna kan köpas helt öppet via nätet.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

Den nya metoden att stjäla dyrare bilar oroar både polisen och branschen, skriver Dagens Nyheter. Genom den lilla skannerdosan kan tjuvarna läsa av den digitala koden till bilarnas lås, och på ett till synes oförklarligt sätt stjäla dyra, fina bilar. Några fall har upptäckts i Sverige, skriver DN. Framför allt är det exklusiva bilar som BMW, Audi och också Volvos prestigemodell XC90 som drabbats.

I Sverige har polisen fått tag i en dosa av den här typen, då tjuvarna blev avbrutna i sina stöldförsök. På så vis har polisen kunnat börja nysta i metoden och undersöka tekniken.

Annons

Men bilbranschen vill inte så gärna tala om det nya fenomenet. Låsskannrarna, som tillverkas av ett ryskt företag, kan enligt DN:s uppgifter köpas helt öppet via en sajt i Kina.

Men enligt Larmtjänst AB, som ägs av de svenska försäkringsbolagen, kan det vara så att bilföretagen jobbar på motåtgärder. Fast då vill de nog inte berätta vad de gör, enligt utredaren Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons