Annons
Nyheter

Nytt system för att varna för dåliga livsmedel

När en kommun i sin kontroll hittar livsmedel som är en hälsofara och måste stoppas från försäljning måste det gå undan i larmen till kontrollorgan i andra kommuner och myndigheter. Nu inför Livsmedelsverket ett nytt system för att bättre och snabbare skicka varningsmeddelanden.(TT)
Publicerad 2 februari 2017

När en kommun i sin kontroll hittar livsmedel som är en hälsofara och måste stoppas från försäljning måste det gå undan i larmen till kontrollorgan i andra kommuner och myndigheter. Nu inför Livsmedelsverket ett nytt system för att bättre och snabbare skicka varningsmeddelanden.

Det som kommer att användas även inom Sverige är EU:s snabbvarningssystem för livsmedel och foder (iRASFF). Detta kommer att hjälpa myndigheterna i arbetet med att tillsammans stoppa mat som kan vara en risk för människors hälsa, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Livsmedelsverket, länsstyrelserna, kommunerna och Försvarsmakten delar ansvaret för livsmedelkontrollen i Sverige. Myndigheterna ska ha bevakning på det nya systemet.

Införandet av iRASFF kom som ett regeringsuppdrag till Livsmedelsverket i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons