Nyheter

Biskopen: Rädd att de var förstörda

De stulna regalierna från Strängnäs domkyrka har av allt att döma hittats, uppger polis och åklagare. Beskedet om de historiska föremålen har mötts med stor glädje. - Det är verkligen alla känslor på en gång, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift.(TT)
Publicerad 5 februari 2019

Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger att det med största sannolikhet är de försvunna regalierna som har återfunnits. Den pågående rättegången om stölden har nu avbrutits och förundersökningen ska återupptas.

””

Uppfattningen i nuläget är att allt finns med av vad som tros vara de försvunna regalierna. Christer Nilsson säger att han bedömer föremålen som i gott skick.

””

Omtumlande

Myndigheterna arbetar med att få bekräftat till hundra procent att det är Karl IX:s stulna begravningsregalier som återfunnits. Föremålen befinner sig just nu på Nationellt forensiskt center och enligt polisen hoppas man kunna identifiera dem under den kommande veckan innan rättegången återupptas igen.

Att regalierna nu kan vara på väg tillbaka till domkyrkan i Strängnäs är oerhört glädjande, säger biskop Johan Dalman.

””

Johan Dalman säger att man hoppades att regalierna skulle dyka upp, men samtidigt fanns en rädsla över i vilket skick de skulle vara. I nuläget finns inga tankar från kyrkans sida på att gömma undan de historiska föremålen.

””

Polisen skriver på sin hemsida att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

Minst en till

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av mannens blod som har hittats på brottsplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till hans bil.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt kommer att återupptas den 15 februari.

TT