Nyheter

Omtvistad kåtbränning JO-anmäld

Att länsstyrelsen i Västerbotten i veckan eldade upp en omstridd kåta upprör många. Fallet har nu anmälts till justitieombudsmannen, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Myndigheterna såg det som ett nutida uppfört svartbygge, i ett naturreservat i Storuman.(TT)
Publicerad 14 april 2018

Att länsstyrelsen i Västerbotten i veckan eldade upp en omstridd kåta upprör många. Fallet har nu anmälts till justitieombudsmannen, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Myndigheterna såg det som ett nutida uppfört svartbygge, i ett naturreservat i Storuman. Ägaren och flera andra hävdar att det stått liknande strukturer där sedan 1800-talet - långt innan platsen blev reservat - och att dessa bara renoverats.

I onsdags hällde Kronofogdens personal tändvätska över kåtan och antände den. Under polisbeskydd, eftersom upprörda demonstranter slutit upp, rapporterar lokala medier.

Fallet har kommit att bli en symbol för samers rättigheter, och engagerar långt utanför Västerbotten. Sameminister Alice Bah Kuhnke (MP) har på Instagram kallat hanteringen orimlig.

Enligt SVT har minst två personer anmält fallet till JO.

TT