Nyheter

Över 10 000 röstade om turkisk grundlag

Den omstridda folkomröstningen om en grundlagsändring i Turkiet närmar sig. I helgen röstade över 10 000 personer på Kistamässan i Stockholm.(TT)
Publicerad 11 april 2017

På söndag går Turkiet till valurnorna för att säga sitt om den föreslagna grundlagsändring som om den går igenom ger president Recep Tayyip Erdogan kraftigt utökade befogenheter. Men redan i helgen hade över 37 000 personer chans att göra sin röst hörd från Sverige.

Sammanlagt tog sig 10 052 turkiska medborgare till Kistamässan i Stockholm för att rösta, enligt den turkiska ambassaden i Sverige, som uppger att omröstningen gick lugnt och fredligt till. Ett okänt antal har också röstat på ambassaderna i Oslo och Köpenhamn.

””

Valsedlarna från Sverige kommer att skickas till Turkiet där kuverten ska öppnas i samband med att de övriga rösterna räknas.

Kampanjen kring folkomröstningen har varit stormig och kantad av hård retorik från högt uppsatta turkiska politiker. Kritiker menar att en grundlagsändring i praktiken skulle göra presidenten enväldig medan förespråkare säger att den borgar för ett starkt och stabilt Turkiet.

TT