Partierna i kval inför år med val
Det enda som verkar hyfsat förutsägbart är att det även fram till riksdagsvalet den 9 september nästa år kommer att handla mycket om Sverigedemokraterna, i alla fall indirekt.
Alliansen blir mer jämlik när Alliansen ser ut att öka till två manliga partiledare (Jan Björklund, Annie Lööf och Ebba Busch Thor verkar få sällskap av Ulf Kristersson) men slitningar om SD kan sluta med skilsmässa.
Och Jimmie Åkesson jobbar vidare på att övertyga moderater och kristdemokrater om att få bli stödben till Alliansen.
Samlas igen
När riksdagsledamöterna i veckan samlas till upprop med ståt och kungen är det efter en sommar där en hel del har hänt som ingen trodde: Just när Almedalstalen förpassades till arkiven briserade IT-skandalen på Transportstyrelsen.
Facit så långt: KU-granskar statsminister Stefan Löfven och regeringen, två ministrar och statsministerns statssekreterare har avgått och en tredje minister, försvarsminister Peter Hultqvist (S), har ett hot om misstroende hängande över sig.
Ytterligare misstroendehot har tvingat regeringen att dra tillbaka två skatteförslag.
Men den som ledde misstroendet, Moderatledaren Anna Kinberg Batra, har själv fallit på moderata krokben trots att hon lyckades kämpa ner ett kuppförsök före sommaren.
Slit väntar
För hennes efterträdare, sannolikt Ulf Kristersson, väntar en slitsam tid som får stor inverkan på de andra partierna. Uppdraget:
Håll ihop Alliansen och gör den trovärdig.
Ena och lyft M ur opinionsras och det självskadebeteende som företrädaren kritiserade.
Återta M:s plats som andra största parti och göra sig till statsministerkandidat.
Förklara det företrädaren inte lyckades med: Kan M tänka sig att regera med stöd av SD?
Det ska klaras av i ett läge där SD i mätningar är landets näst största parti och Centern och Annie Lööf aspirerar på att leda Alliansen. C flåsar M i hasorna, sedan många M-sympatisörer flytt till C efter M:s öppning mot SD i vintras.
Häromveckan annonserades Lööf som "statsministerkandidat" inför en stor inspirationskonferens för chefer.
Liberalernas partiledare Jan Björklund har bett Kinberg Batras efterträdare "stänga dörren" till SD.
I höst ska de borgerliga, på stora partistämmor, lägga grunden för sina valprogram. De ska också presentera budgetmotioner som alternativ till regeringens och Vänsterpartiets gemensamma budget.
Det ger en fingervisning om huruvida en borgerlig allians i valet 2018 är möjlig - men de fyras gemensamma eller oeniga vägval om SD kan bli det som avgör.
Köttar på
Socialdemokraterna klarade av sin kongress i våras och försöker begrava IT-skandalen och kritik om oskickligt regerande i en miljardström av så kallade budgetsatsningar. Hittills har skandalen inte resulterat i nedgång för S i mätningarna.
Värre är det för regeringspartnern Miljöpartiet som slitits av inre strider och drar sig fram strax ovan riksdagsspärren. Kristdemokraterna lever också farligt.
Spekulationerna om hur någon ska få ihop en regering efter valet lär fortsätta ända "in i kaklet", för att använda en partiledarkandidats favorituttryck.
SD kan bara se på, trots att andra partier i enskilda frågor och retorik närmat sig SD. Inget av dem har släppt SD in på livet, i praktiken, ännu. I höst bygger SD, vid landsdagarna, på sin politik inför valet. Jimmie Åkesson lär bli omvald och är redan den partiledare i riksdagen som suttit längst.
TT