TT-Inrikes

Minst fyra döda i drunkningsolyckor

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det varma vädret skördar offer i vattnet. Sedan maj har omkring 20 personer per månad omkommit och allt tyder på att siffrorna för juli blir minst lika dystra. Minst fyra personer drunknade under onsdagen.(TT)

I Gävle försvann en 16-årig pojke i Victoriasjön, ett gammalt grustag som är fyllt med vatten. Pojken hittades av dykare och fördes till sjukhus där man på kvällen meddelade att han avlidit.

I Sareks nationalpark drunknade en man i 50-årsåldern efter en olycka på eftermiddagen. En stor fjällräddningsinsats inleddes men på kvällen meddelade Norrbottenpolisen att mannen avlidit.

I sjön Båven i Flens kommun drunknade en kvinna i 90-årsåldern på eftermiddagen. Och i Marks kommun avled en äldre kvinna efter ett drunkningstillbud vid en badplats.

Även i Borås och Mönsterås rapporterades det under dagen om olyckor med okänd utgång. I Umeå befaras en man ha drunknat i Umeälven efter att ha ramlat av en vattenskoter.

Fler på stränderna

– För maj, juni och juli förra året hade vi varje månad två badrelaterade olyckor. Det här året rör det sig om 20 badrelaterade olyckor per månad. Det är en väldig skillnad, säger Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet (SLS).

Den främsta orsaken är förstås värmen som gör att många människor vill svalka sig.

– Det är fler människor som vanligtvis inte besöker stränder och badar så mycket på sommaren, men som nu måste göra det för att klara av värmen, säger Karin Brand.

Män är kraftigt överrepresenterade i drunkningsstatistiken och framför allt de i åldern 50 plus. En orsak är att många överskattar sina simfärdigheter. Många gånger är också alkohol med i bilden.

Ökad bevakning

Men i år har flera barn och ungdomar drunknat. Därför är det viktigt att hålla koll på varandra och räkna in barnen som lätt kan komma bort när det är trångt och mycket människor i vattnet, framhåller Karin Brand.

Samtidigt har många drunkningstillbud kunnat förebyggas genom att bevakningen av stränderna blivit bättre. Allt fler kommuner anställer och utbildar ungdomar till livräddare som håller koll på de stora stränderna, informerar och arbetar preventivt. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet stränder med bevakning från sex till 19, enligt SLS.

– Det är ett fantastiskt steg framåt. Det är på de stora stränderna som många olyckor händer, säger Karin Brand.