Annons
Nyheter

Polis: Prata med barnen om sexbilder

Föräldrar behöver prata med sina barn om övergrepp på nätet redan i åtta-nioårsåldern, enligt polisen. Att helt få bort privata sexbilder som spritts är mycket svårt.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Polisen känner väl igen den bild som Ecpat beskriver om att en allt större del av de sexbilder och filmer som sprids på nätet - och riskerar att hamna på övergreppssajter - producerats av barn och unga själva. I en ny rapport beskriver Ecpat att allt fler tips till deras hotline handlar om just detta.

Att förebygga att det sker är i första hand föräldrarnas ansvar, anser Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, och det bör ske så fort barnet får access att gå ut på nätet själv.

””
””
Annons

Slutna nätverk

Har material ändå spritts kan det vara mycket svårt att få bort det.

””

Tekniken går samtidigt framåt och med hjälp av digitala verktyg kan polis i olika länder "märka" bilder som klassats som sexuella övergrepp på barn.

””

Men om bilderna lagts upp i hemliga nätverk för förövare finns inga garantier för att de går att få bort.

””

Lyfta i ljuset

När det kommer till själva spridningen av intima bilder har polisen i dag större möjligheter än tidigare att ingripa. Sedan drygt ett år tillbaka är det olagligt att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter.

Misstänker man att man blivit utsatt för brott ska man alltid polisanmäla, enligt Jan Olsson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons