Nyheter

Polisen: Väldigt mycket rätt i egna arbetet

Enskilda poliser som tog egna initiativ och väl fungerande ledningssystem. Polisen anser att "väldigt mycket gick rätt" i den egna hanteringen av terrordådet på Drottninggatan och att nya metoder kan ligga bakom.(TT)
Publicerad 13 april 2017

Polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector säger att utifrån polisens uppdrag gjorde man mycket rätt efter fredagens attentat på Drottninggatan i Stockholm.

””

Hector prisar de poliser som var först på plats sedan lastbilen kraschat in i Åhléns.

””

Ny metod

Problemet vid liknande händelser är att poliser som kommer fram först själva måste fatta snabba beslut och ta initiativ trots att de har en bristfällig bild av vad som hänt. Det tycker han att poliserna på Drottninggatan lyckades med.

””

Han säger att polisen tidigare hade metoden att frysa läget vid större våldsdåd och att invänta specialister. Efter terrordåd och skolskjutningar utomlands har det mera övergått till att i stället avbryta dödligt våld och att rädda liv.

””

Enligt Hector har polisen gradvis kommit fram till att just det här angreppet är avslutat och att arbetet nu inriktas på förundersökningen.

Robust bevisning

Han säger att förutom enskilda poliser på individnivå har också ledningssystemen fungerat väl, både nationellt, regionalt och lokalt.

Förundersökningen leds av en åklagare vars direktiv till utredarna är att ta reda på om det finns andra gärningsmän eller personer som bistått den misstänkte gärningsmannen. När det gäller bevisningen mot den häktade mannen som körde lastbilen har man ett klart mål.

””

Krävande utredning

Sedan i fredags har hundratals poliser jobbat med fallet och alla tänkbara specialistkompetenser har ingått i utredningsgruppen.

Nu jobbar omkring 50 kriminalpoliser heltid med ärendet.

””

Erfarenheten säger att utredningen kommer att ta upp till ett år. Med tanke på att den misstänkte erkänt tror Anders Wretling att vissa kanske förväntar sig att det borde gå fortare.

””

TT