Nyheter

Kvinna kan ta över efter Valls

Premiärminister Manuel Valls avgår och siktar på att bli Frankrikes president. En svensk bedömare tror att ett 39-årigt stjärnskott kan ersätta honom. - Utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem vore rätt, säger Tomas Lindbom.(TT)
Publicerad 5 december 2016

Valls gör sig nu redo för att ta upp kampen om väljarna med främst högerns François Fillon och högerpopulisten Marine Le Pen, som är storfavoriter att gå vidare till andra omgången i presidentvalet.

Båda rivalerna har fördel av att ha varit i opposition under den regerande socialistpresidenten François Hollande. Dennes impopularitet har också smittat av sig på premiärministern, men på tisdagen kommer Valls att lämna in sin och regeringens avskedsansökan.

Inte någon självklarhet

Frankrikekännaren Tomas Lindbom, som i vår ger ut boken "Slaget om Frankrike" (Atlas förlag) om det politiska spelet inför presidentvalet, tror att Valls avgång öppnar för den 39-åriga utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem.

Med henne i spetsen för regeringen kan Hollande framstå som en president som representerar framåtblickande och nytänkande.

””

Tomas Lindbom påpekar att det är symboliskt betydelsefullt att Valls valde sin hemkommun Évry utanför Paris för att meddela sin avgång och att han siktar på presidentposten.

””

Montebourg kan utmana

Valls tuffa linje efter terrordåden i Paris och Nice, samt hans allmänt socialliberala hållning, har gett honom epitetet "högerns favoritsocialist". Men det är inte säkert att det är någon fördel i Socialistpartiets (PS) primärval, som Valls måste vinna i januari för att kunna utmana Fillon och Le Pen om presidentposten våren 2018.

””

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg hör till dem som meddelat att de kandiderar i det socialistiska primärvalet. Tomas Lindbom tror att han är den ende som har chans att slå Valls i januari och därmed bli Socialisternas presidentkandidat.

””

TT