Annons
Nyheter

Priset på vatten kan dubblas inom 20 år

Framöver kommer dropparna ur kranen att bli betydligt dyrare - vattenpriset i Sverige kommer att fördubblas inom 20 år, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten. Våra svenska VA-anläggningar står inför enorma investeringsbehov, berättar Ulf Thysell, tillförordnad vd på Svenskt Vatten.(TT)
Publicerad 11 september 2018

Våra svenska VA-anläggningar står inför enorma investeringsbehov, berättar Ulf Thysell, tillförordnad vd på Svenskt Vatten.

””

Nu investeras runt 12 miljarder kronor per år i reningsverk och ledningar, men på 20 års sikt kommer det behöva vara ungefär 16,5 miljarder per år, berättar han. Det gör att priset på vattnet kommer att raka i höjden.

””
Annons

Fast priserna varierar förstås väldigt mycket mellan olika kommuner, förklarar han.

””

Spara på vatten

Men nu går det inte att väja för investeringsbehoven längre. Det har exempelvis den varma sommaren bevisat. Då hade många svenska kommuner bevattningsförbud, och medborgarna uppmanades att spara på vattnet.

””

Så var det exempelvis i norra Stockholm, berättar Johanna Lindgren, vd för kommunalförbundet Norrvatten som förser 14 kommuner i norra Stockholms län med vatten. Där infördes aldrig ett totalt bevattningsförbud, men däremot vädjade man till kommuninvånarna att spara på vattnet på grund av kapacitetsbrist i anläggningen i somras.

””

Förbrukningen har en stark koppling till utetemperaturen, förklarar hon.

Pooler och bevattning

””

Norrvattens anläggning behöver nu byggas ut inom några år, precis som så många andra VA-anläggningar runtom i landet.

””

Då, på 60-talet, tog man i ordentligt beträffande kapaciteten, berättar hon.

””

Byggda på 60-talet

Så ser det ut på flera håll i landet. Nu kommer räkningen för alla åren utan investeringar.

””
Annons

Alla nyinvesteringar som behövs nu blir därför till direkta kostnader, som kommunerna måste låna upp pengar för att täcka. Notan hamnar hos vattenkunderna, som kommer få betydligt högre vattennotor inom en 20-årsperiod, förklarar han.

Fast de stora behoven gör också att det uppstår flaskhalsar. I flera kommuner finns både pengar och planer redo, men dåligt med folk för att göra jobbet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons