GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rapport: Klimatutsläpp kan halveras till 2030

Världens utsläpp av växthusgaser kan halveras till år 2030. Det visar en ny global rapport där bland annat svenske miljöprofessorn Johan Rockström deltagit. - I sektor för sektor finns det lösningar som kan skalas upp, säger han.(TT)
Världens utsläpp av växthusgaser kan halveras till år 2030. Det visar en ny global rapport där bland annat svenske miljöprofessorn Johan Rockström deltagit. - I sektor för sektor finns det lösningar som kan skalas upp, säger han. Rapporten presenteras p
Världens utsläpp av växthusgaser kan halveras till år 2030. Det visar en ny global rapport där bland annat svenske miljöprofessorn Johan Rockström deltagit. - I sektor för sektor finns det lösningar som kan skalas upp, säger han. Rapporten presenteras p

Rapporten presenteras på ett så kallat klimattoppmöte i San Francisco. Bakom den står forskare och företag från Sverige men även personer som FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres.

""

"Slutet på den eran"

Rapporten slår fast att sol- och vindkraft ökar exponentiellt med en fördubbling ungefär vart fjärde år, något som forskarna inte väntade sig. Om takten håller i sig så halveras mängden elektricitet från fossila energikällor till 2030, förutsatt att exempelvis vindkraftverk ersätter kolkraftverk i stället för att adderas till dem.

""

Rapporten visar också att alla sektorer i världsekonomin har potential att snabbt halvera sina utsläpp av växthusgaser med teknisk och politisk hjälp. Rockström nämner byggsektorn, flygsektorn, transportsektorn och jordbruket. Men förutom i elsektorn är takten i omställningen för låg.

""

Parisavtalet stipulerar att den globala uppvärmningen bör hållas under två grader, men helst under 1,5 grader.

"Bakåtsträvarna"

Eftersom världen fortsatt är så beroende av fossila energikällor så räcker inte ökningen av förnybart, enligt forskarna. Johan Rockström kallar USA, som han befinner sig i, för "paradoxens land" på den punkten. Sammantaget gör världen lite mer fel än rätt på grund av att många fortsätter med kol och olja.

Samtidigt ser han att omställningen nu är för stor för att slå om och att "bakåtsträvarna" inte kommer att vända på agendan, men att det är mycket möjligt att de kan bromsa den.

""

Slutsatsen i rapporten är också att omställningen inte kommer att ske av sig själv utan att den behöver politiska beslut, som prissättning av kol, förbud, utfasningsdatum och procentuella utsläppsminskningar.

TT

Läs mer