Nyheter

Rekordstor sådd av höstraps

Årets sådd av höstraps på 105 400 hektar är den hittills största areal med höstraps som odlats i landet, enligt Statistiska centralbyrån och Jordbruksverket. Det handlar om en ökning med 26 procent jämfört med förra årets stora areal. Höstrapsens arealökning har varit kraftig i nästan alla län.(TT)
Publicerad 1 december 2016

Årets sådd av höstraps på 105 400 hektar är den hittills största areal med höstraps som odlats i landet, enligt Statistiska centralbyrån och Jordbruksverket. Det handlar om en ökning med 26 procent jämfört med förra årets stora areal.

Höstrapsens arealökning har varit kraftig i nästan alla län. Största arealökningarna rapporteras från Svealand och norra Götaland.

Den totala höstsådden av spannmål och oljeväxter är också rekordstor, enligt myndigheterna. Sådden uppgår till 584 600 hektar vilket är 10 procent mer än förra hösten och 23 procent över genomsnittet de senaste fem åren.

De höstsådda arealerna av raps och vete som kommer att odlas ekologiskt är också rekordstora.

En torr sommar gjorde att grödorna överlag mognade tidigt. Och det blev ett bra skördeväder i slutet av augusti och september, enligt pressmeddelandet.

TT