Nyheter

Hårdare tag från enig S-kongress

Socialdemokraternas partikongress började och slutade i terrordådets skugga. - Det här är vårt samhälle, det ska ingen mördare få styra - ingen, sade partiordföranden Stefan Löfven när han satte punkt. Enighet präglade en kongress som kom med många bud om hårdare tag.(TT)
Publicerad 12 april 2017

När Löfven avslutade gjorde han det i amerikansk stil. Den stora svenska flaggan som ramade in honom när han höll sitt försenade inledningstal i söndags hade bytts ut mot entusiastiska anhängare uppradade bakom talarstolen.

Men Löfven höll tonen. Han talade återigen om stenhårda tag mot terror, gängkriminalitet och vanliga brott, men även om stenhård kamp mot brottens orsaker.

Hyllar gråsossen

Demokratin måste alltid försvaras med repressiva åtgärder som polis och militär - och förebyggande åtgärder.

””
””

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är bra att rätt och plikt och ordning och reda nu betonas i partiet. Kongressen slog fast mål om 10 000 fler polisanställda till 2024 och det kom besked om att regeringen vill skärpa terrorlagstiftningen.

””

Bråk och gråt

Men han vill gärna lyfta fram beslut om att överskott ska gå till välfärden, kamp mot hyvling av arbetstider och visstid.

Han tycker att samstämmigheten var större nu än på kongressen för fyra år sedan. Men det har också gråtits och bråkats, enligt Thorwaldsson. Dock inte inför öppen ridå utan i de slutna temagrupperna där besluten har förberetts.

Han är mycket nöjd med att kongressen slagit fast att det behövs ett regelverk mot vinstjakt inte bara i skolan, utan även i vården och omsorgen.

””

Konflikter uteblev

Stefan Löfven fick mest applåder när han sade att vinstjakten ska stoppas i hela välfärden.

””

Förutspådda konflikter om tiggeri och migrationspolitik uteblev. Kanske var det terrordådet som dämpade debattlustan.

Partiledningen fick stöd för sin linje att Sveriges asylpolitik inte kan skilja sig nämnvärt från andra EU-länders. Ombuden nöjde sig med att partiet slår fast att permanenta uppehållstillstånd och möjligheter till familjeåterförening är viktigt - i princip. Detta ska Sverige driva på för i de förhandlingar som pågår på EU-nivå.

TT