TT-Inrikes

Sänkt straff för medhjälp till mordförsök

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 26-årig man, som tidigare i år dömdes i Malmö tingsrätt till tolv års fängelse för medhjälp till mordförsök, har fått straffet sänkt till tio års fängelse. I skuldfrågan delar hovrätten tingsrättens uppfattning, men anser att straffvärdet är något lägre än tolv år.(TT)

I skuldfrågan delar hovrätten tingsrättens uppfattning, men anser att straffvärdet är något lägre än tolv år.

Enligt domen lurade 26-åringen med sig sin mångårige vän, en ett år yngre man, i bil till en planerad avrättning i bostadsområdet Lindeborg i slutet av mars förra året.

På plats stack 26-åringen snabbt sin väg medan 25-åringen blev kvar i fordonet. Då dök en eller två män upp och sköt 25-åringen med flera pistolskott. Denne träffades i huvudet, ryggen, bålen och armarna, men överlevde mirakulöst nog tack vare att han bar en skyddsväst och en snabb ambulansinsats.

Någon misstänkt för själva mordförsöket har polisen aldrig lyckats gripa. Tjugosexåringen säger att han tvingades att svika sin kompis av tre män vilka hotade att skada hans egna familjemedlemmar.

Bakgrunden till överfallet finns i några av det senaste årens gängbråk och skjutningar i Malmö. Två av 25-åringens bröder har skjutits ihjäl under mindre än tolv månader. Samma dag som han själv utsattes för mordförsöket var han på begravningen av mellanbrodern som mördades några veckor tidigare.