Nyheter

SD-kritiker vill vinna Åkessonmiddag

En middag med Jimmie Åkesson auktioneras ut av Sverigedemokraterna och budgivningen är i full gång. Den starkt SD-kritiska sajten "Inte rasist, men" har startat en insamling för att vinna. På sajten Tradera bjuds Åkessons matlagning och sällskap ut till högstbjudande.(TT)
Publicerad 3 december 2016

På sajten Tradera bjuds Åkessons matlagning och sällskap ut till högstbjudande. Pengarna för auktionen kommer oavkortat att gå till "organisationer som stödjer Sveriges fattigpensionärer, samt stiftelsen Hepatica för att hjälpa flyktingar i krisens närområde och bidra med matpaket till förföljda och utsatta kristna som sökt en fristad i Libanon", skriver säljaren "sverigedemokraterna" på sidan.

Enligt säljaren är Jimmie Åkesson kanske Sveriges bästa kock, som tillagar "allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos". Att det verkligen är SD som ligger bakom auktionen bekräftas i ett mejl till TT från Mikael Eriksson, politisk sekreterare åt Jimmie Åkesson.

Vill ställa frågor

Den starkt SD-kritiska sajten "Inte rasist, men" har startat en insamling för att vinna middagsauktionen.

””

Under lördagseftermiddagen var budgivningen uppe på över 61 000 kronor och den kommer att pågå i drygt fyra dygn ytterligare.

"Försöker överskugga"

Angående engagemanget från "Inte rasist, men" gör SD följande skriftliga uttalande i mejlet till TT:

"Syftet med kampanjen är att belysa behoven hos bland annat landets fattigpensionärer. Det är därför olyckligt att andra aktörer försöker överskugga budskapet för egen vinnings skull."

Initiativet med middagen kommer, enligt mejlet, från Åkesson själv. Även tidigare har Jimmie Åkesson gjort auktioner för välgörande ändamål. 2013 auktionerades en golfrunda med SD-ledaren ut i Sveriges Radios/SVT:s "Musikhjälpen", något som public service-bolagen fick kritik för. Golfrundan gick för drygt 47 000 kronor och vann gjorde artisten Navid Modiri genom en insamling.

TT