SD präglar utländska mediers valrapportering
Störst uppmärksamhet i mediebevakningen får Sverigedemokraternas framgångar och vad de kan betyda för svensk politik. "Deras kärnfrågor i valrörelsen var tre: noll invandrare, att bekämpa brott, och en folkomröstning om att lämna EU", skriver Argentinas största tidning Clarín.
Tidningen jämför Jimmie Åkesson med Victor Orbán, Matteo Salvini, Marine Le Pen och Jaroslaw Kaczynski och fortsätter: "I ett land där var fjärde invånare är invandrare blir samlevnaden svårare för varje dag. Till råga på allt går ekonomin bra, men minsta lilla problem skylls på invandrarna, och Sverigedemokraterna har utnyttjat det."
Prov för välfärdsstaten
Spaniens största tidning El País beskriver valet som dels ett prov för välfärdsstaten, dels som ett test för hur Sverige ska hantera populismen.
Brittiska The Guardian beskriver SD som ett parti som de andra skyr på grund av dess nynazistiska rötter, men påpekar att man under Jimmie Åkesson gjort sig av med de mest extrema medlemmarna och åsikterna. "Partiet har fått många att koppla immigration till våldsbrott, även om officiell statistik visar ytterst svagt samband", skriver tidningens korrespondent och noterar hur både Socialdemokraterna och Moderaterna svängt mer åt höger för att fånga upp de väljare de tappat till SD.
"På beställning"
Tyska Der Spiegel räknar upp dödsskjutningar, handgranatsexplosioner och brandattentat. Våldsbrotten kommer som på beställning för SD, skriver tidningen som också pekar på hur partiet fått andra att flytta fram gränserna: "Om gärningsmännen har utländsk bakgrund ger det Åkesson anledning att svära över flyktingar - eller till och med kräva att militären ingriper för att skydda städerna mot banden. Och mittenkandidaterna låter sig ryckas med."
Samtidigt, påpekar Spiegel, är det inte flyktingarna som står för våldet, utan unga män med svenska pass, vars föräldrar kommit till Sverige och där integrationen misslyckats.
Även ARD pekar på att människor lever i parallellvärldar i samhället. "Ett koncept för hur det ska förändras har Sverigedemokraterna inte, men antyder att Sverige helt enkelt kan göra sig av med dem. Efter mottot: 'Den som inte anpassar sig får lämna landet.'"
"Sverige står inför en politiskt orolig tid. Landet kommer att förändras", sammanfattar ARD:s korrespondent.
TT