Nyheter

Sexuella motiv bakom Ulricehamnsmordet

Det fanns sexuella motiv bakom mordet på den kvinna i 60-årsåldern som mördades vid ett motionsspår i Ulricehamn i fjol. När polisens omfattade topsningar till slut ringade in gärningsmannen tog han livet av sig innan man hann gripa honom.(TT)
Publicerad 13 april 2018

I oktober förra året hittades en kvinna i 60-årsåldern mördad i närheten av ett motionsspår i Ulricehamn. Nu har polisen presenterat sin sammanfattning av utredningen. En utredning som visserligen till slut hittade mördaren, en man i 20-årsåldern, men som då redan hade hunnit ta sitt liv.

Enligt polisutredningen fanns det sexuella motiv bakom mordet.

””

Missbruk av narkotika

Mannen hade ett dolt narkotikamissbruk men vad som triggade honom att mörda just denna dag vet man inte. Mannen hade enligt vittnesuppgifter befunnit sig i området i omkring sex timmar och mötte under tiden flera andra kvinnliga joggare.

När polisen i efterhand gick igenom gärningsmannens dator upptäckte man att han vid flera tillfällen både före och efter mordet gjort personsökningar på äldre kvinnor och sökt efter äldre kvinnor på porrsajter.

””

Efter mordet sökte mannen också bland annat efter information om dna och om det gick att fuska på ett dna-prov.

””

Inga kopplingar

Det var bland annat dna-spår på en cannabisfimp som gjorde att polisen till slut lyckades hitta mannen. Samma dna hittades bland annat på offrets handskar.

Enligt Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare, finns inget som tyder på att mördaren och den mördade kvinnan kände varandra.

””

Kom inte till provtagning

Mordet i motionsspåret i Lassalyckan i Ulricehamn var länge ett mysterium. Polisen tog tidigt hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och med utgångspunkt av deras slutsatser började man kalla män i Ulricehamn till dna-topsning. Totalt topsades till slut över 1 300 personer.

De som kallades men inte kom frivilligt uppsöktes av polisen för provtagning. I januari topsades på det sättet den man vars prov visade sig matcha dna som hittats i utredningen. När polisen skulle hämta in honom hade han redan tagit sitt liv.

TT