Annons
Nyheter
Smittad kyckling gör fler magsjuka
Magsjukebakterien campylobacter är inte längre en sommarsmitta. Nu drabbas svenskarna även på hösten och vintern. En orsak är att fler kycklingar bär på smittan. I Skåne drabbades rekordmånga - 1 438 fall - förra året, skriver Sydsvenskan.(TT)
Publicerad 5 februari 2017
I Skåne drabbades rekordmånga - 1 438 fall - förra året, skriver Sydsvenskan. Något som oroar smittskyddsläkare är att infektionen inte minskat under hösten.
””
I hela Sverige smittades i fjol över 11 000 personer, en ökning jämfört med tidigare år. Under hösten rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall än normalt i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.
Annons
Orsaken är att allt fler äter färsk kyckling, och att det finns mer smitta i svenska kycklingbesättningar. Förekomsten varierar kraftigt, enligt Elina Lahti, epidemiolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).
””
Den som vill minska risken för att bli sjuk ska tvätta händerna ordentligt i samband med hanteringen av rå kyckling och genomsteka kycklingen.
TT
Annons
Annons
Annons
Annons