Annons
Nyheter

Snarkare drabbas av skador i svalget

Personer som snarkar kraftigt kan få skador i svalget. Skadorna kan sedan orsaka både sömnapné och sväljsvårigheter, visar forskning. Det är forskare vid Umeå universitet som dykt ner i vad som uppfattas som ett störningsmoment för många: snarkning. Och då av det kraftfullare slaget.(TT)
Publicerad 2 april 2019

Det är forskare vid Umeå universitet som dykt ner i vad som uppfattas som ett störningsmoment för många: snarkning. Och då av det kraftfullare slaget.

Men det är inte bara snarkarens eventuella sängpartner som råkar illa ut. Snarkaren själv har nämligen ofta skador på nerver och muskler i de övre luftvägarna. Skador som kan ses på både en strukturell och molekylär nivå, enligt forskarna.

Annons

"Snarkning är inte bara störande utan också en påtaglig riskfaktor för hälsan. Men vi hyser gott hopp om att skadorna ska gå att förebygga och på sikt reparera", säger forskningsledaren Per Stål i ett pressmeddelande.

Onormal läkning

Forskarna kunde se att personer som snarkar och utvecklat sömnapné, det vill säga andningsuppehåll, förlorat nerver och muskelmassa i mjuka gommen. Dessutom såg man att kroppen försökt återskapa skadade muskelfibrer, men att de utvecklats på ett onormalt sätt. Detta trots att en signalsubstans, som normalt förekommer vid läkning och återskapande av nervceller, även utsöndrades i muskelfibrerna.

Forskarna tolkar detta som att kroppen försöker läka de skador som uppkommer av snarkning, men att de återkommande vibrationerna från snarkningen gör att vävnaden inte kan läka ordentligt.

Ond spiral

Resultatet blir en ond spiral där snarkningen orsakar skador och samtidigt försvårar läkningen av skadorna, vilket i sin tur kan bidra till utvecklingen av sväljstörning och sömnapné, skriver forskarna.

"Samtidigt som vi får en klarare bild av snarkningens effekter, ökar våra möjligheter att kunna hitta sätt att stödja kroppens läkning", säger en av forskarna, Farhan Shah, i en kommentar.

Forskningen presenteras i tidskriften Respiratory Research.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons