Annons
Nyheter

KD: Nedläggning av akuten kan ge maktskifte

Det slutgiltiga beslutet att lägga ner akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus är fattat av regionfullmäktige i Västernorrland, skriver flera lokala medier. Nu vädrar oppositionen morgonluft. Beslutet var väntat, men debatten drog ändå ut på tiden.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Beslutet var väntat, men debatten drog ändå ut på tiden. Vid halv fyra på onsdagen var röstningen avgjord och 45 mot 32 röstade för att nedläggningen av akutkirurgin skulle gå igenom.

Fyra socialdemokrater röstade mot partiledningen, men Sverigedemokraterna och två vänsterpartister gav majoriteten sitt stöd.

””
Annons

Norlin var en av dem som röstade emot sitt parti.

"Desperation i Ådalen"

Sjukhusbeslutet kan få stor betydelse i nästa valrörelse, tror Soledad Henriques (KD). Besvikelsen är stor, men hon tror samtidigt att det blir ett maktskifte i landstingshuset efter valet 2018.

””

På grund av personalbrist har akutkirurgin i Sollefteå tvingats hålla stängt sedan i somras. Men nedläggningen är en häftigt omdebatterad fråga som har väckt ont blod i länet, där Socialdemokraterna gick till val med löftet att behålla "tre fullvärdiga akutsjukhus".

Påverkar valutgången

Även förlossningsmottagningen vid lasarettet har stängts - ett beslut som gett upphov till häftiga protester. Demonstranter har ockuperat entrén till sjukhuset med krav på att nedläggningen ska stoppas. Den 1 februari var dock sista dagen som BB i Sollefteå var öppet.

I takt med att valet närmar sig kan ockupanterna påverka politikerna menar Soledad Henriques. Frågan är bara hur länge de kommer att hålla ut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons