Annons
Nyheter

Solsystemet formades extremt snabbt

Planeterna i vårt solsystem började formas redan 3,8 miljoner år efter solens födelse, enligt en ny studie. I studien preciseras den exakta åldern för planeternas bildande: 4 563,5 miljoner år. Det är den mest exakta åldern som hittills uppmätts i det här sammanhanget.(TT)
Publicerad 11 februari 2017

Det är den mest exakta åldern som hittills uppmätts i det här sammanhanget. Uppskattningen, som publiceras i Science, bygger på studier av magnetismen i fyra mycket gamla meteoriter som bildades precis när solsystemet föddes.

Solen har sitt ursprung i ett gigantiskt moln av vätgas och stoft som kollapsade under sin egen tyngd. Ur detta bildades solen som i början omgavs av en enorm nebulosa av gaser och grus.

Annons

Detta hände för 4 567,3 miljoner år sedan. Gaserna och gruset gav sedan upphov till planeterna och alla de andra himlakropparna som nu kretsar runt solen.

Det märkliga är att detta inträffade på så kort tid. Nebulosan försvann efter bara 3,8 miljoner år. Då måste de stora gasjättarna Jupiter och Saturnus ha bildats. De mindre planeterna, bland dem Mars, Venus och jorden, kom några tiotal miljoner år senare.

De uråldriga meteoriterna består av ett mineral som kallas angrit. De är mycket sällsynta men har hittats på många olika platser på jorden. De fyra exemplaren i studien upptäcktes i Argentina, Brasilien, Antarktis och Sahara.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons