Nyheter

Starka åsikter inför Erdogans omröstning

Ökad stabilitet eller enväldig president? Ljusare framtid eller totalt kaos? Det råder delade meningar om vad som väntar om Turkiet ändrar grundlagen - och livlig debatt pågår även bland de 37 000 som får delta i folkomröstningen från Sverige. - Här sitter nejsidan.(TT)
Publicerad 6 april 2017
””

Pensionären Sukru Baran pekar mot två olika hörn av Botkyrka turkiska kulturförening, där det pågår ett koncentrerat umgänge över spelborden, te serveras ur tunna glas medan vinnaren i nästa parti koras. Han kommer ofta hit för att träffa vänner och prata politik. Och den senaste tiden har diskussionerna kretsat kring folkomröstningen om grundlagsändringen som skulle ge president Recep Tayyip Erdogan kraftigt ökade befogenheter.

””

"Blir kaos"

Erdogan säger sig vilja se en turkisk variant av det politiska system som till exempel finns i Frankrike. Men Baran tycker att det är en problematisk jämförelse.

””

Men den 45-åriga taxiföraren Mert Celebi håller inte med. Han längtar efter en förändring av de lagar som styrt Turkiet under många år.

””

TT: Kritiker menar att presidenten blir enväldig. Hur ser du på det?

””

Kampanjen inför folkomröstningen den 16 april har kantats av hård och hatisk retorik från turkiska politiker. Även i Sverige - där många kommer att rösta på Kistamässan i helgen - har tonläget stundvis varit högt.

””

"Känslig fråga"

Ett stenkast bort ligger Anatoliens kurdiska kulturförening. Här serveras te i likadana glas som hos grannföreningen och koncentrationen är precis lika stor kring spelborden - men här är många fler negativt inställda till en grundlagsändring. De flesta vill inte bli intervjuade.

””
””

40-åriga Ozgur Cetinkaya från Fittja är asylsökande och får inte rösta i Sverige, men är starkt emot en ändring av konstitutionen.

””

TT