Studie: Kan finnas fler felaktigt dömda
För några år sedan friades Sture Bergwall för åtta mord som han tidigare dömts för. I fjol släpptes Kaj Linna efter 13 år i fängelse för ett rånmord i Kalamark 2004. Nu har en 62-årig man friats efter att han beviljats resning och fått en ny prövning av sitt fall - 2010 dömdes han till femton års fängelse för ett mord i Solna.
Att få en resningsansökan beviljad är svårt, vilket bland annat en studie gjord av Moa Lidén, doktorand vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet, visar. Hon har studerat drygt 2 000 resningsansökningar från åren 2000 till 2014 och kunde då se att inte en enda person utan juridiskt biträde lyckades få resning i skuldfrågan.
Extraordinärt
””
””
Bara 17 individer fick resning där frågan handlade om dennes skuld till brottet, visar studien som publicerats i tidskriften Law, Probability & Risk. Samtliga friades vid den nya prövningen.
Lidén kan utifrån olika statistiska beräkningar visa att det förmodligen finns fler oskyldigt dömda än de fall vi känner till.
””
Sökt flera gånger
Det är vanligt att dömda söker resning om och om igen. Även de som har beviljats resning och sedan friats har ofta sökt flera gånger - exempelvis Kaj Linna som fick ja först på tredje försöket. Men det har sina förklaringar att man kan nekas först, och få ja senare.
””
Man kan se på fallen där människor frias efter många år i fängelse på två sätt, säger Moa Lidén:
””
Ska ligga fast
Hon anser att det skulle kunna vara bra om Sverige tittade åt Norge, där man 2004 införde en oberoende resningskommission. Även om man inte kopierar den modellen rakt av kunde vi välja ut vissa delar, som att dömda får vägledning med sina resningsansökningar och större möjligheter till juridiskt biträde.
Hur man ska hantera resningsärenden är en frågeställning som alla rättssystem brottas med, säger Anders Eka.
””
TT