Nyheter

Wallberg sparkas efter KI-skandalen

Harriet Wallberg sparkas som universitetskansler. Hon var rektor för Karolinska institutet (KI) när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor. Dessutom byts delar av KI:s styrelse ut - och ansvarig minister säger att Lars Leijonborg hade fått sparken om han inte avgått självmant som ordförande.(TT)
Publicerad 5 september 2016

Huvudena fortsätter att rulla efter Macchiarini-skandalen. Den här gången får KI:s tidigare rektor lämna sin nuvarande post.

””

Hon säger att Wallberg brustit i omdöme och ministern gav henne beskedet på måndagen.

TT: Hur reagerade hon när du gav henne sparken?

””

Hade fått sparken

Dessutom får de i KI:s styrelse som inte slutade i våras lämna. Hellmark Knutsson säger att förslag på ny ordförande och nya styrelseledamöter ska tas fram.

Redan i fredags avgick ordförande Lars Leijonborg, något som Hellmark Knutsson då välkomnade. Hon fortsätter säga att det var Leijonborgs eget beslut och att han inte fick sparken.

Men på TT:s fråga om han hade fått sparken om han inte hade avgått självmant svarar hon:

””

Svidande kritik

Tidigare på måndagen presenterades Sten Heckschers utredning kring Paolo Macchiarinis tid vid KI.

Ett nonchalant förhållningssätt till regler och lagar, bristande dokumentation och en rekrytering som skett trots flera tydliga varningar. Heckscher riktar svidande kritik mot ansvariga för universitetet.

Den förre rektorn Anders Hamsten tvingades avgå till följd av Macchiarini-skandalen, men han tillträdde flera år efter det att Macchiarini anställdes.

När Macchiarini rekryterades 2009 var Harriet Wallberg rektor och i Sten Heckschers utredning konstateras att "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen".

"Borde ha efterfrågat"

””
””

Hon vill däremot tona ner sig egen roll i rekryteringsarbetet.

””

TT har sökt Harriet Wallberg utan framgång efter regeringens besked.

TT