Nyheter

Tobaksliga lurade staten på miljoner

Två män sitter häktade i den stora tobakshärvan som avslöjats. Ligan misstänks ha tillverkat tonvis med röktobak i en illegal fabrik i Göteborg och ska ha undanhållit staten flera miljoner i skatt.(TT)
Publicerad 11 december 2016
””

Utredningen har pågått sedan i våras. Ligan misstänks ha tillverkat röktobak för rullade cigaretter i en illegal fabrik som legat i anslutning till en tobaksaffär på Hisingen.

””

Minst åtta ton

Tobaken har därefter sålts i flera butiker utan att några punktskatter betalats. Ligan tros ha tillverkat och sålt minst åtta ton röktobak. Tobaken har sålts i butiker i Göteborg, men även i Linköping och Uddevalla.

””

Nyligen slog EBM, polisen, Tullverket och Skatteverket till. Vid tillslaget beslagtogs över ett ton tobaksråvara, hundratals kilo färdigproducerad tobak och drygt 100 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren ska de ha undanhållit staten mellan 16 och 17 miljoner i uteblivna punktskatter.

Nu sitter två män häktade på sannolika skäl misstänkta grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

””

Advokat Peter Edlund är försvarare åt en av de männen. Han säger att hans klient förnekar brott.

30-tal misstänkta

Anders Berndtson-Sandell berättar att nio personer är misstänkta i själva huvudärendet. Dessutom finns det mellan 15 och 20 tobakshandlare som är misstänkta för olovlig befattning av varan. Det finns även några personer i grossistledet som är inblandade.

””

Ett åtal kan tidigast komma i slutet av januari i år.

TT