Nyheter

Tova Moberg-fallet upp i hovrätten

Den 23-årige mannen dömdes till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg. Men enligt hans version är han oskyldig till att ha dödat sin tidigare flickvän. Han överklagade därför, och nu tar hovrätten upp det uppmärksammade fallet.(TT)
Publicerad 11 april 2018
””

I februari i år meddelade Hudiksvalls tingsrätt att 23-åringen döms till livstids fängelse för mord, misshandel, olaga tvång samt flera fall av olaga hot. En viktig del för den slutsatsen var Tova Mobergs dagbok, där hon berättade om hur hon gång på gång blivit slagen och hotad av sin före detta pojkvän. Hon hade dessutom sparat fotografier av sina skador.

Eldade kläder

Rätten konstaterade att den som dödade Tova Moberg måste haft god kännedom om gården där mordet ägde rum - något gärningsmannen har eftersom det är hans bostad. En stegmätare visade att mannen varit "ovanligt aktiv" och rört sig totalt 3,66 kilometer natten då kvinnans kropp förflyttades från gården ner till sjön där hon hittades. Dessutom har den jacka mannen bar under kvällen eldats upp i en tunna på gården.

"Det finns ingenting som talar för att en annan gärningsman än X skulle vara aktuell" skrev tingsrätten.

Sänkt straff

Även om 23-åringen erkänt vissa av gärningarna, som hot mot och misshandel av kvinnan, så har han konsekvent nekat till att han är Tova Mobergs mördare. Han har överklagat domen och under torsdagen inleds förhandlingen i hovrätten för nedre Norrland.

””

TT