Nyheter

Fängelse för huvudmän i flyktingsmugglarliga

Två män från Stockholmsområdet döms till fängelse för att ha organiserat grov människosmuggling av minst 180 flyktingar från främst Syrien. En av dem har i sms uppgivit att han tjänade 20 000-30 000 kronor per dag på resorna, som gick från Italien mot Sverige.(TT)
Publicerad 13 december 2016

Kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm är nöjd med domen i Södertörns tingsrätt.

””

En tredje man döms till villkorligt straff och samhällstjänst, och i andra europeiska länder har minst 15 av chaufförerna som anlitades åtalats. Det har skett sedan deras transporter stoppades på vägen, och därför kan det även finnas fällande domar i härvan också i Italien, Österrike, Tyskland och Danmark.

Om det kan ha skett fler transporter är inte känt.

””

Överklagar domen

Åtminstone en av männen kommer att överklaga tingsrättens dom.

””

Även Isabelle Bjursten säger att det kan finnas skäl att överklaga.

””

Till bristningsgränsen

Bilar och minibussar som användes under flyktingsmugglingen var ofta fyllda till bristningsgränsen av människor. I två husbilar med plats för fem passagerare fanns 17 respektive 20 personer när de stoppades av polis.

Åtalet byggde i stor utsträckning på teknisk bevisning i form av bilder och dokument som hämtats från datorer och mobiltelefoner. Dessutom beslagtogs id-handlingar hemma hos en av männen.

””

Samtliga tre som fälldes har konsekvent nekat till brott.

TT