Annons
Nyheter

Tvivelaktig med värktabletter mot ryggont

Det är ingen större idé att försöka lindra sitt ryggont med inflammationsdämpande NSAID-läkemedel skriver Dagens Medicin. Värktabletter som ibuprofen har ingen större effekt på smärtor i ländryggen på kort sikt visar en metaanalys som nyligen genomförts av australiska forskare.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Det är ingen större idé att försöka lindra sitt ryggont med inflammationsdämpande NSAID-läkemedel skriver Dagens Medicin. Värktabletter som ibuprofen har ingen större effekt på smärtor i ländryggen på kort sikt visar en metaanalys som nyligen genomförts av australiska forskare. Fynden visar att gruppen av läkemedel knappt fungerar bättre än placebo.

Av de patienter som upplevde smärtlindring räknas ändå effekten som marginell av forskarna bakom analysen. NSAID-läkemedlen verkade istället leda till mag- och tarmbesvär hos flera av patienterna.

Annons

Det finns i dag inget smärtstillande läkemedel som fungerar bättre än placebo slår forskarna fast. Med andra ord är det bråttom att ta fram nya terapier med smärtlindrande effekt anser de.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons