Nyheter

Glasögon fortsatt en plånboksfråga

Trots ett nytt bidrag tvingas fortfarande många barnfamiljer att lägga till egna pengar för att kunna köpa glasögon. Barnminister Åsa Regnér är upprörd. - Jag tycker att det är slött av landstingen att inte anstränga sig, säger hon till TT.(TT)
Publicerad 2 september 2016

I våras infördes en ny bestämmelse som innebär att landstingen ska subventionera köp av glasögon för barn och ungdomar upp till 19 års ålder. Stödet uppgår till 800 kronor och ges vanligen en gång per år eller vid förnyat recept.

Men enligt den ideella barnhjälpsorganisationen Majblomman har bara ett landsting lyckats administrera reformen som det var tänkt.

Överskrider ofta

I Kalmar har landstinget gjort en upphandling med ett antal optiker så att alla barn i regionen slipper betala för sina glasögon. I övriga regioner måste barnfamiljer lägga till egna pengar, eftersom priset för glasögon och synundersökning ofta överskrider bidraget.

””

Fler än vart tionde barn kan vara i behov av glasögon eller kontaktlinser. Det innebär uppemot 170 000 barn i åldrarna 8-19 år.

Konsekvensen av landstingens passivitet blir att barn fortfarande blir sittande i skolbänken utan glasögon, enligt Majblomman.

””

Kallar till möte

Barnminister Åsa Regnér (S):

””

Åsa Regnér tänker nu kalla landstingen till sig för samtal om bidraget.

””

TT