Annons
Nyheter

Utomstående dör i gängvåldet

De senaste åren har en människa per år mördats i det dödliga gängvåldet, utan att ha någon koppling till kriminalitet. - Det är klart att ju fler skjutningar som sker på allmän plats, desto större är naturligtvis risken att andra råkar illa ut, säger kriminologen Mikael Rying.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

Natten mot onsdagen blev en vaktmästare i Malmö skjuten när han var ute för att salta gångbanor i ett bostadsområde. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Vad som ligger bakom skjutningen är okänt, men klart är att de senaste åren har utomstående människor dödats och skadats av våldet mellan kriminella gäng i Sveriges större städer. Enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), handlar det om 8-10 mördade personer sedan 2009, alltså ungefär en person per år.

””
Annons

I de flesta fallen har människorna skjutits till döds, men det har även förekommit sprängdåd. I somras mördades en åttaårig pojke när en handgranat slängdes in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Sommaren 2015 dog en fyraårig flicka, samt tre vuxna män, i Torslanda i Göteborg när bilen de åkte i sprängdes av en bomb.

Mikael Rying tror att flera saker behöver göras för att motverka gängmorden, både inom de egna grupperingarna och när de drabbar utomstående.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons