Nyheter

Lärarvikarie förlorade handskakningstvist

En lärarvikarie som inte ville skaka hand med sina manliga kolleger miste jobbet. Diskriminering, ansåg facket. Men när Arbetsdomstolen prövade fallet fick frågan om det är diskriminerande att kräva att alla ska handhälsa inget svar.(TT)
Publicerad 11 april 2018

Arbetsdomstolen (AD) valde istället att gå på linjen att kvinnan slutade självmant på skolan.

””

Händelsen inträffade i augusti 2016. När en manlig kollega sträckte fram handen för att hälsa lade den kvinnliga lärarvikarien handen på sitt hjärta och bugade. Efter det fick hon inte fler lektioner på skolan.

Inte bevisat

Enligt skolan valde kvinnan själv att gå - men hennes fackförbund ansåg att skolan ställt henne inför ett ultimatum som gjorde det omöjligt för henne att jobba kvar. I AD krävde man diskrimineringsersättning på 120 000 kronor.

Men rätten avslår kravet. Enligt AD har Unionen inte kunnat bevisa att skolan krävt att kvinnan ska handhälsa på alla kollegor - och därmed har facket inte heller gjort det sannolikt att lärarvikarien diskriminerats.

Frågan om det är diskriminering att kräva att alla ska skaka hand blir därmed inte prövad.

””

Kollegor kränkta

Även skolans juridiska ombud hade önskat att principfrågan hade prövats.

””

Han är övertygad om att arbetsgivaren vunnit ändå, och framhåller att arbetsgivare är skyldiga att utreda kränkningar på grund av exempelvis kön på arbetsplatsen.

””

Fler fall

Detta är såvitt känt första gången som frågan om handskakning, när det rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, nått högsta instans för arbetsrättsliga tvister. Fler fall är dock på gång. I maj ska ett fall gällande ett tolkföretag upp till prövning. Lars Bäckström företräder arbetsgivaren även i det målet.

””

Dom väntas efter sommaren.

Efter förlusten i AD måste Unionen betala ersättning till Almega och skolan för deras rättegångskostnader, totalt 348 226 kronor.

TT