Nyheter

"Väldigt mycket inbrott i larmade hus"

Installation av larm minskar inte risken för inbrott, hävdar två stora försäkringsbolag. - Det är väldigt mycket inbrott i larmade hus, säger Håkan Franzén på Trygg-Hansa. Varken polisen eller Brå kan ge svar på hur effektivt larm är mot inbrott.(TT)
Publicerad 2 februari 2019

Försäkringsbolaget If har slopat rabatten för hushåll med larm.

””

Samma slutsats har Trygg-Hansa dragit av sin statistik, inbrotten är inte färre hos kunder med larm. Men bolaget har ändå behållit rabatten, eftersom det är svårt att ta bort en rabatt. Man kan också se andra fördelar med larm, exempelvis att det kan skydda mot bränder.

””

"Ligor bryr sig inte"

Han konstaterar att ett inbrott tar 10-12 minuter att genomföra och att larmbolagens utryckningstid är längre än så. Larmet kanske kan avskräcka en tillfällighetstjuv, eller en tjuv som opererar ensam, resonerar han.

””

Håkan Franzén understryker att han ändå inte vill avråda från att skaffa larm.

Folksam ger försäkringsrabatt vid installation av larm mot brand, inbrott och vatten, om det är kopplat till larmcentral. "Risken för en utvecklad brand är betydligt lägre hos dem med larm. Vi ser även en lägre medelskadekostnad vid inbrott", skriver Marie Louise Ehlin, Folksams pressjour, i ett mejl till TT.

Ica Försäkring ger också rabatt om kunden har larm, men konstaterar att det inte går att ge något rakt svar på om hur effektivt ett larm skyddar mot inbrott.

Färre inbrott

Antalet inbrott i Sverige är på väg ner. Förra året anmäldes 17 000 bostadsinbrott, en minskning med 24 procent jämfört med 2017, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Inbrottslarmen är en av faktorerna som påverkat, anser Göran Landvall, som fram till pensionen i november förra året jobbade med inbrottsfrågor inom polisens nationella operativa avdelning (Noa).

””

Den som vill ha ett effektivt inbrottsskydd ska ingå i grannsamverkan mot brott, se till att ha ordentliga lås på dörrar och fönster och därutöver komplettera med utomhusbelysning med rörelsedetektorer, timerstyrt ljus inomhus när huset är tomt - och inbrottslarm, slår han fast.

Men varken polisen eller Brå har några siffror på hur stor andel av inbrotten som sker i larmade hus.

Egna analyser

De larmföretag TT talat med skulle gärna se en oberoende undersökning. Både Verisure och Sector Alarm pekar på egna analyser som visar att deras larmkunder drabbas av inbrott i avsevärt mindre utsträckning än genomsnittet.

Hos de larmkunder som drabbas av inbrott blir stölden oftast inte lika omfattande eftersom gärningsmännen inte hinner stanna lika länge i bostaden, framhåller Theres Lakso på Verisure.

””
””

Underlättar uppklarningen

Larm och kamerabevakning kan inte bara verka avskräckande, utan även ha betydelse för polisens möjlighet att ta fast gärningsmannen efter ett inbrott, framhåller Göran Landvall. Larmet ökar till exempel sannolikheten för att grannar ska uppfatta registreringsskyltar på gärningsmännens fordon.

Polisens mål är en halvering av inbrotten på fem år (2015-2019) och Göran Landvall anser att Sverige nu är på god väg.

””

TT