Nyheter

Vardagsprodukter kan vara skadliga för barn

Vanliga konsumentprodukter av plast som usb-sladdar och mobilfodral kan innehålla ämnen som är skadliga för barn, enligt en rapport från Kemikalieinspektionen. - Man får tänka många bäckar små, säger en inspektör.(TT)
Publicerad 12 april 2018

Kemikalieinspektionens stickprovskontroll på små konsumentvaror av plast som mobilfodral och prydnadssaker visade att nära 40 av 162 undersökta produkter innehöll ämnen som är antingen förbjudna eller klassade som farliga och som barn kan stoppa i munnen, något som Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera om.

””

Hittade bly

I rapporten framgår det att Kemikalieinspektionen bland annat hittade bly, som kan skada nervsystemet och hämma inlärningsförmågan, särskilt hos små barn och foster. Ett annat skadligt ämne som upptäcktes var ftalater, som förvisso inte är förbjudet, men som kan ha en negativ inverkan på fertilitetsförmågan.

Trots att dessa produkter är skadliga och i vissa fall till och med förbjudna återfinns de alltså på svenska butikshyllor.

””

Tydlig rekommendation

För den som vill undvika att köpa produkter som innehåller skadliga ämnen har Kemikalieinspektionen en tydlig rekommendation.

””

TT