Nyheter

Minister medger brister i vården

Vårdpersonalen har fått nog. Tusentals samlades i dag på gator och torg för att demonstrera för bättre vård och arbetsmiljö. - Det är bra att anställda inom vården påtalar brister och utmaningar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som medger att det finns brister i vården.(TT)
Publicerad 4 september 2016
””

Martin Jonsson, specialistsjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus, hörde till de cirka 300 som protesterade i Umeå.

””

"Är väldigt arga"

Proteströrelsen som samlades i 26 svenska städer i dag kräver bland annat att inga patienter ska behöva dö av platsbrist, och att man därför ska öppna stängda vårdplatser. "Adekvat löneutveckling" och färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården finns också på kravlistan.

””

I Hässleholm demonstrerade bland andra sjuksköterskan Malin Svensson som kräver mer personal.

””

Måste agera

Yrkesföreningen Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor hör till dem som kräver att sjukvårdsministern agerar. I en debattartikel i Aftonbladet lovar de att fortsätta "vårdvråla" tills han och andra beslutsfattare börjar lyssna och fatta "de rätta besluten".

TT:s fråga om det inte behövs satsas mer på vården besvarar Gabriel Wikström genom att bland annat prata om beslut som redan är fattade, bland annat utbyggnaden av specialistsjuksköterskeutbildningen och insatser som underlättar för studenter att göra praktik i vården.

””

TT: Så ditt budskap är att ni gör tillräckligt och att de som protesterar i dag kommer att bli nöjda?

””

Wikström säger att han tror att förslagen både bidrar till högre kvalitet i vården och att personalens kompetens tas tillvara på ett bättre sätt. Frågan om vårdpersonalen ska få högre löner vill han däremot inte kommentera.

””

TT