Varnar för ännu svårare åldersbedömning
Hittills har 18-årsgränsen varit den avgörande skiljelinjen för ensamkommande unga. Men nu kan Migrationsverket också behöva bedöma vem som är över och under 17. Ensamkommande unga som i dag riskerar utvisning på 18-årsdagen ska få rätt att stanna om de studerar på gymnasiet, vill regeringen, men förslaget gäller bara dem som fyllt 17.
””
De unga som berörs saknar oftast id-handlingar och metoden för medicinsk åldersbedömning som tagits fram av Rättsmedicinalverket är inte till någon hjälp - den avser 18-årsgränsen.
"Åldersdiskriminering"
Migrationsverket anser också att det kan framstå som orättvist och svårförklarligt att inte samma regler ska gälla för 16-åriga gymnasiestudenter som för dem som är äldre.
Det tycker barnombudsmannen (BO) också. "Att utesluta alla asylsökande mellan 16 och 17 år från möjligheten till ett förlängt uppehållstillstånd enbart på grund av deras ålder utgör en diskriminering av dessa barn", skriver BO.
Flera remissinstanser är också kritiska mot att regelverket kommer att bli så krångligt. Kammarrätten i Stockholm kallar de föreslagna regeländringarna "oerhört svårtillgängliga" och anser att det är svårt att få en överblick över konsekvenserna. Samma kritik kommer från Migrationsverket.
””
Detta kan innebära risker för rättssäkerheten, påpekar han.
Fler till Sverige
Migrationsverket förutspår, precis som flera andra remissinstanser, att fler ensamkommande barn och unga kommer att söka sig till Sverige om lagen går igenom.
””
För Migrationsverket blir det fler asylansökningar att hantera, men också nya kontroller som måste införas - till exempel en årlig uppföljning av att den som får stanna på grund av gymnasiestudier aktivt deltar i utbildningen.
TT